Home Algemeen Vliegangst

Vliegangst

by admin

Nog nooit gevlogen omdat het toch een beetje spannend is? Misschien heb je wel last van vliegangst. Niks om je voor te schamen, want je bent echt niet de enige. Personeel van TUIFly komt dagelijks mensen tegen die zenuwachtig het vliegtuig in stappen. Deze mensen gerust stellen hoort bij hun takenpakket. En wij vertellen je vandaag hoe ze dat doen. Misschien helpt het jou ook wel en durf je de volgende keer bijvoorbeeld wel die vakantie naar Spanje te boeken.

De echte cijfers

Sensationele krantenkoppen van ernstige vliegtuigongelukken doen het goed in de media. Dagen later wordt er nog volop gesproken over zo’n ongeval. Dat wakkert angst aan en doet vermoeden dat vliegen toch wel gevaarlijk is, maar het tegendeel is waar. Vliegen is juist een van de meest veilige manieren van transport. Het aantal ongelukken met vliegtuigen daalt al jaren. Probeer vooraf al te relativeren en rationeel te denken. De kans dat je een vliegtuigongeluk meemaakt is 1 op 11.000.000. De kans dat je getroffen wordt door bliksem is groter; 1 op 3.000.000. Probeer dat te onthouden.

Geluiden in de lucht

Vliegtuigen mogen dan wel supersonisch zijn, elk geluid hoor je. En dat kan je misschien behoorlijk angstig maken. Als je hoog in de lucht lampjes af hoort gaan, of dingen hoort rammelen kan dat toch een beetje spannend zijn. Maar zit je wel eens in de trein? Dan hoor je vaak ook volop gerammel. Niks om ongerust over te zijn. Vaak is het gewoon een stewardess die op een knopje druk om de aandacht van een collega te trekken. En wist je dat na elke vlucht het vliegtuig gecheckt wordt op beschadigingen etc.? Als er als iets mis is wordt dat snel opgemerkt en verholpen.

Turbulentie

Een van de grootste angsten van mensen is turbulentie. Midden in de lucht door elkaar geschud worden en denken dat je laatste uren geslagen hebben. Het overkomt iedereen wel eens. Het is niet prettig om mee te maken maar turbulentie is ongevaarlijk. Wist je dat turbulentie nog nooit een vliegtuigongeluk heeft veroorzaakt? Vaak duurt het ook maar een paar minuten. En de piloot probeert het van te voren altijd aan te geven. Dan komt het niet als een verrassing. Tip: volgens piloten heb je in een stoel bij de vleugels het minst last van turbulentie. Reserveer gerust van te voren zo’n stoel tijdens de vakantie naar Spanje.

Relax-oefeningen

  • Neem ontspannen plaats in je stoel
  • Laat je armen rusten op de leuning of op je benen
  • Zet je voeten plat op de grond
  • Sluit je ogen en haal diep adem. Houd je adem 5 seconden vast
  • Span ondertussen je spieren
  • Adem vervolgens rustig uit en herhaal dit tot je rustig wordt

Mocht dit niet helpen dan kun je altijd een stewardess aanspreken. Zij zijn er om te helpen en om je gerust te stellen. Wordt dit je eerste vlucht? Kies dan voor een korte vlucht van zo’n 1 á 2 uur zodat je niet uren in de lucht bent. Zo kun je de vliegangst stapje voor stapje overwinnen. Succes!

You may also like